28 Temmuz 2010

PERA MÜZESİ'NDE YENİ SERGİLER

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi,

6 Ağustos - 3 Ekim 2010 tarihleri arasında,

iki yeni sergiyle, Türkiye’nin 120 senelik dostu Japonya’nın sanatını, gelenekselden moderne, çağdaştan güncele tüm renkleriyle ülkemiz sanatseverleriyle buluşturuyor.


1-)Ikuo Hirayama: Türkiye, Doğu'yla Batı Arasında Bir Kültür Kavşağı;



Japon resim sanatı Nihonga'nın günümüzdeki en önemli temsilcilerinden biri olan Ikuo Hirayama 6 Ağustos - 3 Ekim 2010 tarihleri arasında Pera Müzesi'ne konuk olacak.


2009 yılında yaşama veda eden Hirayama, eserlerine İpek Yolu'nu tema edinmiş ve bu güzergâhta yaşamı boyunca gerçekleştirdiği yaklaşık 100 seyahatle Türkiye'yi de birçok kez ziyaret etmiştir.


Hirayama Ikuo İpek Yolu Müzesi Vakfı ve Japonya Konsolosluğu işbirliğiyle gerçekleştirilen ve 2010 Türkiye'de Japonya Yılı etkinlikleri çerçevesinde düzenlenecek sergi, aynı zamanda UNESCO İyi Niyet Elçisi olan Japonya'nın bu saygın sanatçısını Türk sanatseverlerle buluşturacak.

 2-)Japonya Medya Sanatları Festivali İstanbul'da;

 

Japonya Medya Sanatları Festivali, 1997 yılından beri Japonya'da düzenlenen, Sanat, Eğlence, Animasyon ve Manga bölümlerinden oluşan özgün bir festival.

İstanbul'da ilk kez Pera Müzesi'nde düzenlenen Japonya Medya Sanatları Festivali sergisi, medya sanatlarının iki özgün yönüne, Yaratıcı Akıl ve Anlatıcı Akıl'a odaklanıyor. Sergi bu iki temayı, Japonya Medya Sanatları Festivali'nin geçmişteki sergilerinde yer alan ödül kazanmış yapıtlarla olduğu kadar, son dönemden yapıtlar aracılığıyla da gündeme getiriyor.


6 Ağustos - 3 Ekim 2010 tarihleri arasında açık kalacak sergi kapsamında, sanatçı sunumları, paneller ve film gösterimleri gibi etkinlikler de düzenleniyor.


detaylı bilgi için;

http://www.peramuzesi.org.tr/sergiler/detay.aspx?SectionID=2J%2fWt6C1Tecg3P9DzG10Tw%3d%3d&ContentId=K%2boplpaCNBY32GIwngoJPA%3d%3d


Sergiyi en kısa zamanda gezmek istiyorum.

selma er.

10 Temmuz 2010

SSM'de ''Efsane İstanbul: Bizantion'dan İstanbul'a - Bir Başkentin 8000 Yılı''Sergisi







Sergiyi ;

05.06.2010 - 04.09.2010  tarihleri arasında gezebilirsiniz.

(SERGİ 26 Eylül 2010 tarihine kadar uzatıldı.)

Sakıp Sabancı Müzesi, İmparatorluklar Başkenti “Efsane İstanbul”u ağırlamaya hazırlanıyor!..


İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti kapsamındaki etkinlikte, İstanbul’un 8000 yıllık tarihi anlatılacak.

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ve Sabancı Holding sponsorluğunda, “Efsane İstanbul: Bizantion’dan İstanbul’a - Bir Başkentin 8000 Yılı” başlıklı sergiye ev sahipliği yapacak. 5 Haziran - 4 Eylül 2010 tarihleri arasında sanatseverlerle buluşacak sergi, İstanbul’un, Marmaray Projesi kapsamındaki Yenikapı kazılarıyla daha da geriye giden 8000 yıllık eşsiz tarihini, 500’ü aşkın eserle gözler önüne serecek. Sergi, Bizantion’dan Nea Roma’ya, Constantinopolis’ten İstanbul’a; Bizans ve Osmanlı İmparatorluklarına başkentlik yapmış kentin görkemli tarihine ışık tutarken; ticaret, hediye ve 4. Haçlı Seferi’nde olduğu gibi yağma yoluyla çeşitli ülkelere dağılmış hazineleri bir araya getirecek.

Sergi; İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Vatikan, Macaristan, Yunanistan, Avusturya, Belçika, Hollanda, İrlanda, Katar, Portekiz ve Rusya’daki önde gelen kurumlardan seçilen eserlere ev sahipliği yapacak. Sergide ayrıca, Türkiye’deki devlet müzeleri ile özel müze ve koleksiyonlardan seçilen eserler de yer alacak. Yurtdışından 39, Türkiye’den 19 olmak üzere toplam 58 müzeden seçilen geniş yelpazedeki eserler, sergi aracılığıyla ilk kez bir arada sunulacak.

Sergide; İstanbul’un bir Roma garnizonu iken, Doğu ve Batı Roma’nın ayrılmasından sonra giderek başkente dönüşmesi, Bizans İmparatorluğu’nun gelişme, duraklama ve çöküş evrelerinden sonra 1453 yılında Osmanlılar tarafından fethedilmesiyle yeni bir doğuşa sahne olması anlatılacak. İmparatorluk başkenti İstanbul’un Avrupa tarihiyle özdeşleşen geçmişinin parlak ve çalkantılı evreleri yansıtılacak, şehrin devraldığı çeşitli din ve inanç mirasının oluşturduğu zengin gelenek tanıtılacak.


SERGİ KATALOĞU;



Bizantion’dan İstanbul’a – Bir Başkentin 8000 Yılı


Anthony Cutler, Baha Tanman, Brigitte Pitarakis, Çiğdem Kafescioğlu, David Jacoby, Doğan Kuban, Engin Akyürek, Ersu Pekin, Gülru Necipoğlu, İnci Delemen, Koray Durak, Mehmet Özdoğan, Nevra Necipoğlu, Paul Magdalino, Robert G. Ousterhout, Robin Cormack, Semra Germaner, Suraiya Faroqhi, Şehrazat Karagöz, Tülay Artan, Zeynep İnankur.

(512 Sayfa-ISBN 978-605-4348-)



Sergiyi henüz gezemedim.
En kısa zamanda gezeceğimi ve sergi ile ilgili fotoğraflarım ile yorumlarımı sizlerle paylaşacağımı umuyorum..

Sağlık,sevgi ve sanat dolu günler dileği ile..
selma er.

http://www.hurriyet.com.tr/kultur-sanat/haber/14940335.asp

http://www.istanbul2010.org/HABER/GP_701757

SERGİ 26 Eylül 2010 tarihine kadar uzatıldı;




Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nin (SSM) ev sahipliği yaptığı “Efsane İstanbul: Bizantion’dan İstanbul’a - Bir Başkentin 8000 Yılı” sergisi, gördüğü yoğun ilgi nedeniyle 26 Eylül 2010 tarihine kadar uzatıldı. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın işbirliği ve Sabancı Holding’in sponsorluğunda gerçekleştirilen sergi, ziyarete açıldığı 5 Haziran tarihinden bu yana, yerli ve yabancı sanatseverlerden büyük ilgi gördü. Salı, perşembe, cuma ve pazar günleri 10:00-18:00 saatleri arasında gezilebilen sergi; çarşamba ve cumartesi günleri ise 22:00’ye kadar ziyaret edilebiliyor.






Serginin ünlü konukları arasında Rusya Federasyonu’nun eski başbakanı Yevgeny Primakov, ABD’nin eski dışişleri bakanı Madeleine Albright, ABD’li ünlü televizyon yapımcısı spiker ve yazar Martha Stewart, ünlü mimar Zaha Hadid, Nobel ödüllü edebiyatçı Sir V.S. Naipaul, yönetmen Stephen Frears da yer aldı.






Konuyla ilgili bilgi veren SSM Müdürü Dr. Nazan Ölçer, “Sergi ve geniş kapsamlı kataloğu, İstanbul’un 8000 yıl önceye uzanan tarihini ve farklı kültürlerin karışımından doğan kozmopolit kimliğini gözler önüne sermesi açısından büyük önem taşıyor. Dünyanın önde gelen müzeleri ile Türkiye’deki müzeler ve özel koleksiyonlardan seçilen benzersiz eserler, dünyaca ünlü Çek Mimar Boris Micka’nın tasarladığı sergilemeyle ilk kez bir arada sunuluyor. Sergi ayrıca, kentin görkemli tarihini ve kültürel mozaiğini tanıtarak, İstanbullulara nasıl bir kültürel zenginlik içinde yaşadıklarını gösteriyor. Dünyanın saygın müzelerinin yöneticileri ile akademisyenlerden oluşan SSM Uluslararası Danışma Kurulu üyeleri, Haziran ayında yapılan senelik toplantıda, serginin uzatılması yönünde görüş bildirmişti. Bu nedenle, gelen talepleri de göz önünde bulundurarak, serginin süresini 26 Eylül’e kadar uzatmaya karar verdik.” dedi.
 
http://muze.sabanciuniv.edu/news/news.php?lngGeneralNewsID=98